Fotografisanje venčanja

Fotografisanje venčanja

Uspomene koje ostaju zauvek sa vašeg venčanja zabeležene su fotografijama.

Većina mladenaca obavlja detaljne pripreme za dan venčanja sa željom da se sve to zabeleži kvalitetnim fotografijama i snimcima. Međutim, nije baš uvek tako.
Dešava se da zbog silnih priprema do dana venčanja, na sam dan mladenci već budu iscrpljeni i premoreni. Kad još dođe fotograf sa instrukcijama "namesti se ovako, pa sad ovako", verovatno većini "padne roletna". Za kvalitetne fotografije koje ostaju za ceo život neophodno je imati dobro raspoloženje, osmeh, i preneti energiju tog važnog dana na fotografije. Posao fotografa je da vas uputi u neke detalje ukoliko niste imali prilike da pozirate, ali to je verujte najmanji problem. Ukoliko postoji pozitivna energija sve ide lako.
Zbog gužve, vremenskog ograničenja, vremenskih uslova i sl. često te fotografije ne ispadnu baš kako smo zamišljali. Zato su se fotografi dosetili rešenja. U ponudi postoji Pre-Wedding i Post-Wedding fotografisanje. Da pojasnimo:

Pre-Wedding je fotografisanje koje se obavi nekoliko dana ranije.

Tada su budući mladenci odmorni, nasmejani i i mogu preneti sve svoje emocije i tokom fotografisanja. Obično se biraju neka mesta koja su vezana za bitne događaje u njihovim životima - mesto gde su se poljubili, prvi put izašli, imali neku interesantnu situaciju koju će oboje pamtiti za ceo život, mesto prosidbe i sl. To ne mora uvek biti Kalemegdan ili Košutnjak gde je prelepo okruženje zelenilom i pogledom. To može biti i kafić, park ispred zgrade, autobuska stanica i puno drugih lokacija koje će po nekom bitnom trenutku mladenci pamtiti.

Post-Wedding je fotografisanje nakon dana venčanja.

Obično mlade zadrže venčanicu još koji dan pa se ovo fotografisanje može obaviti i nakon dana venčanja. Tada se okupe najbliži prijatelji i porodica i idu na fotografisanje (a mogu i mladenci sami). Frizura i šminka se trebaju pripremiti za tu priliku, a sve ostalo već imate. Lokaciju opet birate u dogovoru sa fotografom i imate čitav dan na raspolaganju. Birate da li ćete rane jutarnje fotografije uz izlazak sunca ili kasne sa zalaskom sunca. Da li želite pogled ili zelenilo? Da li ćete otići i negde van grada u kojem živite? Sve je stvar vaše želje i dogovora sa fotografima. Prednost ove vrste fotografisanja je što već imate garderobu i prstenje za fotografisanje i odmorni možete da zabeležite svoje emocije na fotografijama. Jesu možda malo zahtevnije pripreme, ali je prednost ta što nigde ne žurite. Usmereni ste samo jedno na drugo taj dan. Ukoliko ste zapazili neke propuste na dan venčanja, sad je prilika da ih ispravite.

Sve pomenute vrste fotografisanja kada se uklope sa onima sa samog venčanja prave jednu divnu bajku i priču o vama koju ćete svima pokazivati.
Na dan venčanja imate priliku da se fotografišete sa svim vašim gostima koji su uveličali vaš svečani dan. Ostaće i vama i njima lepa uspomena. A kad se sve to na kraju upakuje u album, dobija se celokupna priča.

Pre-Wedding i Post-Wedding fotografisanje ima još bolji efekat ukoliko se odlučite za Photo Book - ukoričeni album kao knjiga, u kojem su svi najbitniji momenti sa vašeg venčanja uklopljeni u prelepu bajku. Ukoliko se tu uklope i fotografije pre venčanja, imate kompletnu priču od momenta kad ste se upoznali do venčanja. To nije klasično slaganje fotografija u album, već izrada u posebnim programima gde te fotografije imaju svoju priču.

   

Pregršt je ideja, samo trebate imati volju za fotografisanje tih par dana. Nekoliko dana poziranja ostaviće vam uspomenu za ceo život.
Ponekad je bolje odvojiti ako treba i malo više novca i vremena za kvalitetnog fotografa i fotografije nego potrošiti novac za neke sitne detalje koje ćete samo vi primetiti i znati. Uostalom, posao fotografa i jeste da zabeleži sve vama bitne detalje i prenese ih na "papir" - fotografiju.
Osmislite unapred šta vam je bitno što želite da zabeležite tih dana, precizirajte sa fotografima detalje i krenite u akciju. Osmeh, ljubav, ljudi kojih ćete se rado sećati, detalji i trenutci koji se vremenom zaboravljaju, ostaće "zapisani".

Zahvaljujemo se članovima tima Foto Mile za materijal korišćen u ovom tekstu.