Spisak i raspored gostiju

Kako sastaviti spisak i raspored gostiju za venčanje - pitanje koje stvara glavobolju.

Večiti problem svim budućim mladencima je sastavljanje spiska gostiju tj. ne ni samo sastavljanje, koliko raspored sedenja.

Kako bi vam bilo lakše daćemo vam par smernica.

Kao prvo treba da znate koliki vam je budžet i kog tipa venčanje želite da napravite. Većina mladenaca se opredeljuje za intimno venčanje, iako rotelji žele da naprave veće venčanje gde žele da imaju svoje goste.

Lista gostiju za venčanjeKad stavite na papir i dobro razmislite, možda i nije loše pozvati sve odjednom, umesto da vam se gosti razvlače još mesec dana i dolaze vam u posetu kako bi vam čestitali. Onda za svakog od njih morate imati neko posluženje i vreme kada ćete ih primiti. A složićete se sa mnom da je mnogo lakše i lepše u prvom periodu zajedničkog života uživati u miru.

Pa da krenemo - ko sve čini goste na vašem venčanju?

Postoje grupe gostiju koje treba uzeti u obzir, a vi ćete sami odlučiti  kako ćete napraviti selekciju.

  • Porodica i familija (bliža i dalja koju i ne viđate tako često),
  • Kumovi (najbliži i stara kumstva),
  • Prijatelji (najbliži prijatelji, zatim oni sa kojima se ređe viđate ali želite da prisustvuju vašem svečanom danu, i prijatelji koje imate iz nekog razloga obavezu da pozovete),
  • Prijatelji vaših roditelja (svakako da vaši roditelji žele da pozovu i neke svoje najbolje prijatelje da sa njima podele sreću ovog njima veoma bitnog dana),
  • Kolege (ljudi sa kojima provodite veći deo vremena),
  • Komšiluk,
  • I ostali koje iz nekog razloga imate potrebu, želju ili obavezu da pozovete.

Kad imate listu svih osoba koje su vam pale na pamet i vidite da je podugačak spisak, pravite selekciju (opet po nekom svom izboru liste prioriteta) kako biste se uklopili u budžet.

Nakon selekcije i konačnog spiska, sastavljate novi gde upisujete puno ime i prezime i adresu na koju šaljete pozivnicu (ili e-mail, mob.tel I sl. u zavisnosti od toga na koji način pozivate.

Konačno je spisak gotov i vi možete da tražite restoran za venčanje jer znate okviran broj gostiju.

U restoranu praktikujemo da nekoliko dana pred venčanje pošaljemo nacrt sale sa brojevima stolova kako biste mogli da napravite spisak i raspored gostiju.

Ovde nailazite na novu glavobolju. Uvek će se naći neko koga ne možete smestiti za isti sto pa ih morate premeštati. Naš predlog je da sebi smanjite stres. Napravite spisak onako kako vama odgovara, a posle nek se premeštaju ako im ne odgovara (a gotovo uvek se pojavi neko kome ne odgovara raspored, kako god vi da ga sastavite).

Obično uz mladenački sto za prvim stolovima sede članovi porodice. Bliže podijumu sede mladi koji će lako i brzo stići do podijuma i vas. Dalje od zvučnika stavite bake i deke. I topla preporuka – za mladenačkim stolom treba da sede mladenci i kumovi sa pratiocima, a svi ostali (tipa stari svat, dever i sl. sede za drugim stolovima).

Na spisak stavljate i decu koja mogu da sede samostalno, a decu koja sede u kolicima ili krilu ne stavljate na spisak.

Kad je raspored gotov, pravite spisak koji dostavljate restoranu. Spisak je najbolje i najlakše napraviti u EXCELL tabeli i to:

Redni broj Prezime i Ime Broj stola

Vodite računa da uvek napišete prvo prezime pa ime kako bi hostesama  na prijemu gostiju bilo lakše i brže da rasporede goste jer time izbegavate gužvu prilikom ulaska u salu/restoran.

Nekada je dobro i elegantno napraviti spisak/raspored na tabli pri ulazu u restoran, pa tako gosti mogu pronaći svoje ime na listi i videti broj stola za  kojim su raspoređeni.

I kad je sve gotovo opustite se i više ne razmišljajte o spisku.

Svakako treba imati na umu da od početnog spiska gostiju koje ste pozvali pa do finalnog spiska sedenja uvek ima odstupanja do 20%.

Srećno!