Svadbeni običaji – običaji za venčanje

bacanje bidermajera

Svadbeni običaji su tema o kojoj se danas može naći puno tekstova. Od svih svadbenih običaja neki su stari srpski, a neki su preuzeti iz drugih zemalja. Da li znate neke od detalje koji su vezani sa pojedine običaje i koji su to najčešči običaji koji se primenjuju u Beogradu?

Ovde ćemo vam dati par interesantnih informacija koje možda niste znali.

KIĆENJE MLADINE KAPIJE ILI VRATA - ukoliko ne kupujete već gotov luk ili mašne već se odlučite da sami napravite, onda treba da znate da cvetni luk iznad kapije/vrata treba da prave neudate devojke.

KORSAŽI ZA KIĆENJE - ranije je postojao običaj za venčanje da se gosti kite ruzmarinom koji simbolizuje čuvanje vernosti u braku i teranje zlih sila, ali u današnje vreme sve je manje onih koji koriste baš ruzmarin za kićenje. Ukoliko se opredelite za cvetne revere onda treba da znate sledeće: mladoženjin cvet se obično uklapa sa mladinim bidermajerom, kum treba da ima drugačiji korsaž od ostalih gostiju, a ako želite da date akcenat deveru može i njegov korsaž da se razlikuje od ostalih. Ostale goste kite mlade neudate devojke ili deca, a novac koji se daruje u korpu za kićenje ne ide mladencima već devojkama koje su kitile.

bidermajerBIDERMAJER - bidermajer se baca nakon obavljenog crkvenog ili opštinskog venčanja i hvataju ga neudate devojke, ali vodite računa da prilikom bacanja ne padne na zemlju, jer veruje se da ne valja da bidermajer padne na zemlju. Ponekad mlade imaju po dva bidermajera, od kojih jedan treba da daruje kuma. Jedan bidermajer se baca nakon obavljenog čina venčanja, a drugi zadrži za fotografisanje.

PODVEZICA - obično buduće mlade iskoriste priliku da "nešto plavo" bude baš podvezica jer ni na koji način ne remeti izgled bele/šampanj venčanice. Po nekim svadbenim običajima mladoženja skida i baca podvezicu neoženjenim momcima. Vašoj mašti prepuštamo da nađete rešenje za skidanje podvezice.

bor_2086 kom_8195 garden_vista_dekoracija_43

Koji su to najčešći svadbeni običaji koji se primenjuju u Beogradu?

Budimo realni da se ne mogu ispoštovati baš svi običaji za venčanje u Beogradu. Ne možete baš pucati u jabuku ili prebacivati sito preko krova zgrade. Zato postoje svadbeni običaji koje većina mladenaca u današnje vreme ispoštuje i koji su izvodljivi u velikom gradu.

- Mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici pre nego što dođu da "kupe mladu". Kažu  "ne valja". Zato je mlada skrivena od očiju mladoženje dokle god ne prođe čin "kupovine mlade".

- Nešto staro, novo, pozajmljeno i plavo - mlada na dan venčanja treba imati po nešto od pomenutog. Najčešće staro bude komad veša, nov veš ili nakit, pozajmljen nakit ili nešto drugo od srećno udate žene, i neki plavi detalj koji ne remeti izgled (najčešće podvezica ili neki dodatak na vešu). Takođe, uveden je i običaj crvenog končića protiv uroka.

- Neki mladenci još uvek praktikuju odlazak po kuma, ali s obzirom na to da na dan venčanja imaju određen "tajming" nije baš uvek moguće postići sve.

- Kupovina mlade - kum i dever kupuju mladu od mladinog brata ili sestre. Na šaljiv način se obavlja simbolična kupovina mlade i nikako ne treba praviti "problem" i praviti konflikte tom prilikom.

- Kićenje - Mlada kiti kuma, devera i mladoženju.

- Dever izvodi mladu iz kuće i "čuva je" do čina venčanja. Nakon proglašenja braka, mlada može da izađe sa mladoženjom i da se voze istim autom.

vencanje pred maticarem- ÄŒin venčanja - Crkveno venčanje, zatim opštinsko venčanje koje je sve češće u restoranu.

- "Gaženje" - nakon proglašenja braka, mlada prva gazi mladoženju kako bi bila "gazda u kući".

 

- Bacanje bidermajera neudatim devojkama preko glave. Devojka koja uhvati bidermajer će se sledeća udati. Mnoge devojke se plaše da stanu za hvatanje bidermajera, ali treba da znaju da to NE ZNAÄŒI da će se udati u toku sledećih godinu dana, nego da će se udati SLEDEĆA od prisutnih koje su hvatale bidermajer.

- Svečani ulazak mladenaca u restoran -Prilikom ulaska u restoran/salu čekaju ih med i orasi i crno vino. Nakon toga sledi Prvi ples kojim se započinje zvanično proslava u restoranu.

mladenacka torta- Sečenje torte - Nakon ručka i veselja u večernjim satima svečano izlazi torta koju mladenci zajedno seku i daju jedan drugome po zalogaj svadbene torte. Otvara se šampanjac kojim se nazdravlja sa kumovima, a po želji mladenaca i sa ostalim gostima.

 

veselje uz trubace u Garden Visti- Trubači - veselje se nastavlja u još jačem ritmu dolaskom trubača koji na kratko obeleže čin sečenja torte.

Ovde su pomenuti samo običaji i procedure koje se najčešće primenjuju na venčanjima u Beogradu. Neki mladenci će se opredeliti da ubace još neke svadbene običaje, ali to već prepustamo vašoj volji i mašti.

U svakom slučaju odaberite one običaje koji se vama najviše dopadaju i za koje želite da obeleže vaš dan venčanja. Uvek će se naći neko od roditelja ko će poželeti da se ubaci još nešto. Procenite čime ćete ispoštovati starije a da vam ne remeti neku vašu zamisao "savršenog dana za pamćenje".